Wereldburger trots op haar Molukse roots.

Opgegroeid in Meppel, in een overwegend Nederlandse omgeving, werd ik als klein meisje door de buitenwereld mij nooit bewust gemaakt van mijn Molukse roots. Ik was namelijk de enige in mijn leeftijdscategorie. Hoogstens dat iemand vroeg of ik Chinees ben (stijl haar met een pony en kleine oogjes), of dat ik volgens mij oude kroegbaas iets TE Hollands sprak, vanwege mijn R, al kwam later in mijn carrière wel heel goed van pas. Maar ik ben nooit gediscrimineerd of heb ik een andere vorm van negativiteit ervaren, wat ik later leerde dat het in andere delen van Nederland wel anders was.

Na mijn middelbare school ging ik studeren in het westen van het land. De grote stad lonkte, hoewel ik mijn jeugd fantastisch vond, de wereld is groter dan Meppel. Studeren was niet echt mijn ding, het reizen wat er bij kwam kijken overduidelijk meer. Israel en Turkije is waar ik tijdens mijn stages een aantal maanden heb doorgebracht. Het respect voor de bevolking en hun geloof en de openheid waarmee ik werd ontvangen en opgenomen, maakte dat ik mij echt een wereldburger voel. En dat is ook hoe ik mezelf zie: Ik voel me overal thuis.

Fast forward naar het heden. Wereldburger, trots op haar Molukse roots.:

Pratende, creatieve, organiserende, schrijvende, regelnicht.

Ik geloof in het lot. Dat leuke en mindere dingen in het leven gebeuren op een bepaald moment en een bepaalde reden. Dat mensen uit en in je leven komen. Dat ik ben voorbestemd om mijn medemens te helpen. En soms heb ik van die momenten dat ik denk, wow dat is toevallig. Maar toeval bestaat niet.

Donderdagavond was zo’n moment. Na een bericht te hebben ontvangen met daarin de vraag of ik een blog wil schrijven over de film ‘Jefta’ en het bijeenkrijgen van geld voor het realiseren hiervan. Had ik een beetje haast. Maar ik vroeg toch om meer details. Ik moest er even over nadenken, bezinken. Ik schrijf het liefst vanuit mijn eigen ervaring. En tot nu toe waren het feiten, perspectieven die ik kreeg van anderen die betrokken zijn bij het maken van deze film. Ben namelijk heel trots op mijn nichtjes en mijn tante die meedoen. Aangekomen op plaats van bestemming, stelde ik mijzelf voor aan nieuwe gezichten. Joshua en Henry Timisela, de makers van de film ‘Jefta’. De cirkel was rond. Want ik was dat meisje van de blog. Na een aantal biertjes, wat bitterballen, kaasblokjes en het Amsterdamse lied (het thema was Mokum avond) was ik om. Ik ga het doen. Deze blog schrijven. En waarom?

Herkenbaarheid. De passie om het beste in je medemens naar boven te halen. Creativiteit en talent te stimuleren. Trots te zijn op je roots. En jezelf te profileren. Het samenbrengen van mensen. En een stukje nalatenschap voor de volgende generaties op een geweldig positieve manier.

Wie is Jefta? Jefta treft zijn vrouw Nona dood aan op hun huwelijksnacht. Nona is niet aan een natuurlijke dood gestorven, maar vervloekt. Goena-Goena (zwarte magie). Jefta wordt geholpen door zijn moyangs (voorouders) om de dader(s) te achterhalen.

Wat is nodig? Belangrijkste voor nu is het geld! Om de film professioneel te realiseren is 70.000 euro nodig. En daarvoor worden er verschillende crowdfunding evenementen georganiseerd. Het aankomende evenement is al snel! 22 februari om precies te zijn in Tiel. De thuisbasis van de familie Timisela. En een Moluks evenement is natuurlijk niet af zonder Moluks eten. Maluku cinema presents the papeda games! Dus hou je van papeda, support je dit prachtige initiatief, hou je ervan om je mooi aan te kleden. Kom naar Tiel.

Voor meer achtergrond informatie over deze film/team/cast surf naar: www.malukucinema.nl

20140202-211339.jpg

Advertenties

3 gedachtes over “Wereldburger trots op haar Molukse roots.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s