Satu.darah.tetap.

De kijker werd vooraf gewaarschuwd voor een schokkende openingsscène. Ik zag al beelden voor me, over die ene Amerikaanse serie. Ook over een motorclub. Maar eigenlijk dacht ik op dat moment van die klap meer aan mijn moeders opvoeding. 

Liegen deed je niet. Je volgt de regels. En buitensporig gedrag werd bestraft. Ouderwetsch? Ik denk meer een typisch Molukse opvoeding. En die elementen herkende ik ook. En velen met mij. Dit aan de reacties op mijn facebook te lezen. 

Je opvoeding kreeg je mee van je moeder/oma/tante/zus. Mannen spelen een hele andere rol. Behalve dat je ze vroeger wat kon aandoen. Als je weer op je donder kreeg. Ben ik, wie ik nu ben. Mede dankzij deze opvoeding. 

De club is als een familie. Met één bloed. Met respect voor elkaar. Respect voor de tradities. Waarin ze terug gaan naar de basis.

Ondanks dat ik op voorhand een beetje sceptisch was. Over hoe zoiets dan word neergezet. Aangezien ik me niet echt voor kon stellen; een motorclub met tradities uit ook mijn eigen cultuur. Dit gesprek voerde ik letterlijk gisteren met mijn vader aan de keukentafel. Was dit ook meteen het meest indrukwekkende van de hele docu. Beetje te kort. Al zeg ik hetzelf. En een beetje teveel rechtbank.

Ook wel interessant is, hoe mijn generatie hierop reageert. Blijkbaar hetzelfde. Omdat ik me soms wel eens hard op afvraag of de derde generatie Molukkers in Nederland, zich nog bezig houdt met de oer oude tradities. En of ze deze ook willen doorgeven aan hun kinderen.

En misschien ben je na deze docu, nog steeds niets wijzer over Satu Darah. Al met al was deze docu wel een conversation piece. 

Moluks zijn zit in mijn bloed. Satu. Darah. Tetap. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s